Key Listelerinde Benim Adım Neden Çıkmadı?Yılan hikayesine dönen Key ödemelerinin hala ayıkklanamamasının nedenleri üzerinde durmak istiyorum. Konunun iyi anlaşılması için en baştan almak istiyorum. Hatırlanacağı gibi 2001 yılında kurumlar tarafından hazırlanan excel formatındaki listeler Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş. ye gönderilmiş fakat banka bu formatta hazırlanan listelerin haksahipliğinin tespiti ve ödeme için yeterli olmadığı gerekçesi ile kurumlar tarafından hazırlanan disketleri iade etmişti. 2007 yılında tekrar bankanın istediği formatta kurumlar tarafından düzenlenen listeler (Keyhesap2), saymanlıklar tarafından tek dosyada birleştirilerek Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş. ye gönderilmişti. ancak bu kayıtlarda da çok sayıda bilgi noksanlığı yada tutar hataları mevcuttu. Bu gönderilen listelerde kayıtları doğru olanlar yanlış hatırlamıyorsam Kasım 2007 ayında resmi gazetede yayınlandı ve birçok hak sahibinin ödemesi eksikte olsa gerçekleşti. Ama yaklaşık 1.300.000 kişinin ismi ilk listede yer almasına rağmen T.C. Kimlik numarası yazılmadığı için ödenemedi. Bu kez de listelerin yayım tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde hatalı kayıtların düzeltilmesi ve haksahibi oldupu halde kurumlar tarafından bildirilmediği için listede yer almayanların bildirilmesi istendi. Tasfiye halindeki emlak bankası düzeltmelerin sağlıklı yapılabilmesi için düzenlediği hata raporlarını saymanlıklara gönderdi. Ancak yeni hazırlanan listelerle birlikte kurumlar tarafından eski listedeki hatalı kayıtların iptalinin de istenmesi gerektiğini kurumlara anlatamadı. Dolayısı ile yeni listeler gönderilip ödeme listeleri yeniden yayınlanmak istendiğinde şöyle bir durum ortaya çıktı. Birinci listeler ile ikinci gönderilen listeler aynı dönem için çakıştığı için mükerrer bildirimde bulunulduğu gerekçesi ile yeni 21 Mart 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ikinci listede de yer almadılar.
Aynı hata bu kez de yapılmasınŞimdi tekrar saymanlıklara hata raporları gönderildi. Ama bu kezde saymanlıklara gönderilen rtf formatındaki hata raporları dosyanın büyüklüğü nedeniyle kurumlar tarafından açılıp incelenediği yönünde yoğun şikayet üzerine banka tekrar rtf formatındaki dosyayı excel formatına dönüştürerek yeniden saymanlıklara göndermeye başladı. Tasfiye Halindeki Emlak Bankası A.Ş. kişisel başvuruları kabul etmiyor. Ancak kurum adına müracaat edenlere gerekli bilgiyi veriyor. Bilgilendirme biçiminin çok da profesyonelce plduğunu söyleyemem. Bilgi almaya giden kişilerin konuya vakıf olması ve de ne soracağını iyi bilmesi gerekiyor.
Keyhesap2 listelernde yapılan belli başlı hatalar ve çözüm yollarıKurumlar tarafından hazırlanan listelerde yapılan en belirgin hataları şöyle sıralayabiliriz.
- Ad ve Soyad'ın farklı sayfalarda farklı şekillerde yazılması : En çok yapılan hatalardan birisi örneğin 1987 yılında Ahmet Haşim Uzunköprü ismindeki bir haksahini 1988 yılna ait sayfada A.Haşim Uzunköprü şeklinde kısaltarak ya da daha başka bir şekilde yazılması. Bu tür hataların düzeltilmesi Nüfus cüzdanında yazılı olduğu şekilde yazılması ile giderilecektir.
- Bayanlarda evlilik nedeniyle soyadı değişikliği : bir bayan çalışana bekar iken konut edindirme yardımı yapılmış. Sonra memur evlenmiş, bir başka kuruma tayin olmuş orada da eşi yararlanmadığı için yine evlilik soyadı ile yardım yapılmış ise T.C.Kimlik numarası aynı olduğu halde farklı ad soyaddan dolayı ödeme yapılacaklar listesinde yer almamaktadır. Bunun da çözüm yolu bu nedenle key ödemesinden yararlanamayan haksahibi çalıştığı kuruma dilekçe ile başvurarak soyadı değişikliğini bildirecek ve yine Nüfus Cüzdanında yazıldığı gibi yazılmasını sağlayacak.
- Mükerrer Kayıt Hatası : Mükerrer kayıt hatası farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
- Farklı Kimlik bilgileri ile farklı listelerde aynı kişi için liste yapılması :